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TANF/SSBG Family Violence Program FAQ 
 

Q1: Why are we collecting this information?  

A1: The HHSC Family Violence Program (FVP) receives TANF to Title 
XX/Social Services Block Grant (SSBG) funds, which support the funding 

for HHSC contracted family violence shelters and nonresidential centers. 
To continue to receive this funding, the FVP must demonstrate that 

HHSC contracted family violence shelters and nonresidential centers are 
serving potentially eligible TANF recipients. This form is not a TANF cash 

assistance application but does serve as documentation to support 

receiving TANF to Title XX funds to provide family violence services. 
TANF to Title XX has different income limits than the requirements to 

receive TANF cash assistance and is 200% of the Federal Poverty Limits 
(FPL) each year. The information collected on this form cannot be used 

to determine eligibility for any services provided by your organization 
through its contract with the Family Violence Program.  

 

Q2: Are we required to complete this form?  

A2:  Yes. FVP contractors with a Residential, Satellite, Shelter A and/or Non-

Residential contract are required to:  

1. Utilize the most current HHSC FVP TANF/SSBG form produced by the 

FVP, which is sent by email no later than April 1st of each year and 

can also be found within the FAQ/Help tab of FVNet within the “Data 
Training Materials” section. The form can also be obtained by 

contacting your HHSC FVP Contract Manager;  

2. Complete an HHSC FVP TANF/SSBG form on each family served 

during the state fiscal year (September through August);  

3. Complete a TANF/SSBG form on March 1st of each year for each new 
client served after February 28th. (See question #3 on the following 

page for more information.);  

4. Ensure that its entire staff utilizes the most current TANF/SSBG form 
that reflects the most current Federal Poverty Level (FPL) 

information, upon the release of revised FPL information;  

5. Ensure that no client signs (only initials) the HHSC FVP TANF/SSBG 

form, to ensure client confidentiality; and  

6. Ensure that the HHSC FVP TANF/SSBG form is filled-out completely 
and appropriately filed in a central location and not within the 

client’s file.  
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Q3: When will we complete the TANF form and how often is this 

information collected?  

A3: You will complete the form one-time each fiscal year (September 1st-

August 31st) for every adult resident/nonresident/participant (including 
an emancipated/qualified minor) that you serve. The 2022 TANF form 

should be used for every resident/nonresident/participant who is served 
for the first time this fiscal year after February 28, 2022, and then again 

for everyone receiving services on or after September 1st, 2022 until the 
2023 TANF form is distributed.  

 

To ensure that your agency has at least one form on file for every 
applicable client in a fiscal year, we recommend a form be completed 

every time client intake is performed. The only valid reasons for not 
having a form on-file for an adult client is if he/she refuses to complete 

it, or there was an instance where doing so would compromise the 
client’s safety. At no time should the inability to obtain a completed 

TANF form result in service not being provided. While the TANF form is 
critically important, HHSC is mindful that there are rare instances where 

trauma exposure or safety concerns may need to be addressed first. If 
this situation is reoccurring, please contact your HHSC FVP Contract 

Manager. 

   

Q4: Will we complete a form for child clients?  

A4: No, unless it is an unaccompanied minor, such as a minor seeking 

services under Section 32.004, 32.201 and/or 32.202 of the Texas 
Family Code. Child clients should be counted within the parent’s TANF 

form. However, within your organization’s database, you will need to 
enter the child’s TANF status as the same as the parent’s status for 

accurate reporting in FVNet, unless your database does this 
automatically. For example, if the parent is considered eligible on the 

form, then the TANF status for all children accompanying the parent for 
services will be recorded as eligible. 

 

Q5: Do we need to fill out the form again if the 
resident/nonresident/participant goes from non-resident to 

resident, or otherwise changes her/his available income or status 

within the same fiscal year?  

A5: No. You fill out the form the first time an adult (including an 

emancipated/qualified minor) resident/nonresident/participant comes to 

see you, either as a non-resident or resident.  

  

http://www.statutes.legis.state.tx.us/GetStatute.aspx?Code=FA&Value=32.004
http://www.statutes.legis.state.tx.us/GetStatute.aspx?Code=FA&Value=32.201
http://www.statutes.legis.state.tx.us/GetStatute.aspx?Code=FA&Value=32.202
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Q6: Do we need to see proof of income?  

A6: No, you do not need to see proof of income. However, for non-shelter 
residents/nonresidents/participants, you will need to ask about all adult 

household income. Please note the abusive partner’s income is not 
considered “accessible income.” (Refer to the Note on the form, question 

5: 2022 Income.)  

  

Q7: Will the resident/nonresident/participant’s confidentiality be 

maintained?  

A7: Yes. To ensure confidentiality, the Client ID is used instead of a name. In 
addition, the resident/nonresident/participant verifies the information 

with her/his initials, rather than a signature. These two elements 

combined, provide assurance for an audit trail and confidentiality.  
 

Q8: Can a staff member sign the form instead of the client?  

A8: Yes, in certain circumstances. A staff person may sign a TANF form if the 
client is unable to initial the form in-person because it is either unsafe or 

for them to do so, or if they only receive services remotely. In signing 
the TANF form, the staff are acknowledging that they have discussed it 

with the client and have the client's consent to complete the form. An 
explanation should also be noted field #7 of the form. If the client does 

not give consent, then this should be reported to HHSC as “Refused”.  

  

Q9: If we are not sure of some information, can we leave it blank on 

the form?  

A9: It is unacceptable to have an incomplete TANF form, unless a survivor 

refuses to complete it. By signing and initialing the form, the staff and 
resident/nonresident/participant are both acknowledging they are 

providing accurate and complete information. If one or both does not 
acknowledge this (except in cases listed under question #8 above), the 

form is incomplete and should be reported to FVNet as “NF” (No Form on 
File). If a survivor refuses to complete the form, the form should be 

reported to HHSC in FVNet as “R” (Refused). 

  

Q10: Who can I contact if I have other questions about this form?  

A10: Email your questions to familyviolence2@hhsc.state.tx.us.  

  

  

mailto:familyviolence2@hhsc.state.tx.us
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Q11: When can we expect to receive the updated forms after the 

federal poverty guidelines have changed?  

A11: HHSC will release an updated HHSC FVP TANF/SSBG form by April 1st 

of each year.  

  

Q12: How will the updated forms be distributed to programs? 

A12: The updated HHSC FVP TANF/SSBG forms will be emailed to programs 

by April 1st of each year. Programs may also contact their HHSC FVP 

Contract Manager at any time during the year to receive a copy of the 

most recent form or find the form in the FAQ/Help tab of FVNet within 

the “Data Training Materials” section. 


